برخی از مخالفان اسلام، که مفهوم زندگی را جز ارضای تمایلات جنسی و اشباع غرایز و امیال حیوانی چیز دیگری نمی دانند، هر روز به عناوین مختلف و صورت های گوناگون اشکالات و شبهاتی را به اسلام و احکام مقدس آن و نیز شخص پیامبر صلی الله علیه و اله وارد می کنند؛ از جمله اینکه: فلسفه ی تعدد همسران پیامبر چه بوده است؟ چرا پیامبر با ازدواج های متعدد از قانون چهار زن دایمی که برمسلمانان تشریع گردیده، تجاوز کرده است؟ آیا پیامبر با توجه به وظیفه ی سنگین و رسالت بزرگی که بر عهده داشت، سزاوار بود همسران متعددی اختیار کند؟ و سرانجام اینکه: آیا تعدد همسران پیامبر از روی شهوت و هوسرانی نبوده است؟ (البته به اصل مسئله تعدد زوجات در اسلام نیز اشکالات و شبهات زیادی وارد شده است که پاسخ به آن خود نوشتار مفصل و مستقلی می طلبد و از عهده این مقاله خارج است.)این شبهه در ذهن برخی از محققان و اندیشمندان غربی چنان ریشه دوانیده که عامل شهوت را مسلم پنداشته اند؛ مسئله ای که آنها را از دست یافتن به حقیقت بازداشته است. گوستاولوبون که تحقیقات گسترده ای درباره ی اسلام انجام داده است، در کتاب تمدن اسلام و غرب می گوید: «اگر از پیامبر بتوان انتقادی کرد، فقط همان محبت مفرطی است که به زن داشته است.»(1)شبهه ی مذکور اگرچه در ابتدا توسط معاندان اسلام و یا جاهلان به تاریخ اسلام و شخصیت واقعی پیامبر صلی الله علیه و اله مطرح گردید، لیکن به دلیل ظاهر فریبنده ای که دارد، می تواند در افکار عده ای از مسلمانان که اطلاعات عمیق دینی و مذهبی ندارند نیز، در حد سؤال، مطرح گردد. از این رو، نوشتار حاضر بر آن است تا با تشریح فلسفه و علل ازدواج های پیامبر اسلام صلی الله علیه و اله، اهداف عالی و مقدس و نیز شخصیت حقیقی آن حضرت را، که از این اتهامات ناروا به دور است، مشخص سازد. اما پیش از آن به طور اجمال به تعداد همسران و فرزندان آن حضرت اشاره می شود.
همسران و فرزندان پیامبر صلی الله علیه و اله
مورخان در تعداد زنان پیامبر صلی الله علیه و اله اختلاف نظر دارند. برخی مانند ابن هشام تعداد آنان را سیزده(2) و بعضی مانند مسعودی(3) و ذهبی(4) پانزده و کسانی مثل حاکم(5) و ابن سعد(6) تا هجده نفر دانسته اند. سبب این اختلاف آن است که بعضی از مورخان، آن تعداد از زنانی را که به عللی از پیامبر صلی الله علیه و اله جدا شدند و یا کنیز آن حضرت محسوب می شدند (مثل ماریه قبطیه(7)) جزو همسران تلقی کرده اند. اما آنچه مورد اتفاق مورخان بزرگ شیعه و اهل سنت می باشد این است که اولا، تعداد همسران پیامبر صلی الله علیه و اله تا زمان تحریم انتخاب همسر- که با نزول آیه 52 سوره ی احزاب(8) اعلام گردید و پیامبر صلی الله علیه و اله با آنها هم بستر شد- یازده نفر بودند. و ثانیا، هنگام رحلت آن بزرگوار، نه تن از همسران آن حضرت زنده بودند. اسامی آن یازده نفر از این قرار است: خدیجه، سوده، عایشه، زینب دختر خزیمه، حفصه، ام سلمه، زینت دختر جحش، جویریه، ام حبیبه، صفیه و میمونه. از میان اینها حضرت خدیجه کبرا و زینب دختر خزیمه در زمان حیات پیامبر صلی الله علیه و اله از دنیا رفتند.
پیامبر صلی الله علیه و اله از بین همسران خود تنها از خدیجه صاحب فرزند شد. خدیجه فرزندانی به نام های زینب، ام کلثوم، رقیه، فاطمه، قاسم و عبدالله (ملقب به طیب و طاهر) به دنیا آورد. خداوند نخواست همسران پیامبر صلی الله علیه و اله پس از خدیجه از او صاحب فرزند شوند، مگر کنیز آن حضرت به نام ماریه قبطیه، که از پیامبر صاحب فرزندی به نام ابراهیم شد.(9)
گفتنی است که پیامبر زمان تولد ابراهیم، همه فرزندان خود بجز حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام را از دست داده بود و آن حضرت علیهاالسلام هم در خانه شوهر به سر می برد.
علل تعدد همسران پیامبر صلی الله علیه و اله
ین علل را می توان به دو قسم عمومی و اختصاصی تقسیم کرد. ما ابتدا به علل عمومی، که همه ی ازدواج های پیامبر اسلام را به طور کلی شامل می شود، اشاره می کنیم و سپس به علل اختصاصی هر یک از ازدواج ها به طور جداگانه می پردازیم: بقیه در ادامه مطلب
نوشته شده در شنبه 90/7/23ساعت 9:45 عصر توسط محمدرضا صرافی نژاد