آنچه از تاریخ، سیره و سنّت پیامبر اعظم صلیالله علیه وآله برای ما یادگار مانده، نشان دهنده آن است که آن حضرت به عنوان همسر و پدر به تمام جنبه های زندگی خانواده توجه داشت. اکنون برآنیم تا شمه ای از رفتار و گفتار پیامبر رحمت را به عنوان الگو و ملاکی برای ارزشهای انسانی تبیین کنیم. خداوند در قرآن، رسول خدا صلی الله علیه وآله را اسوهای کامل برای بشر معرفی میکند: "لَقَدْ کانَ لَکُمْ فی رَسُولِ اللّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ؛ همانا برای شما در [اقتدا به] رسول خدا سرمشقی نیکوست ". (احزاب: 21)
بنا براین، هر مسلمان یا انسان آزاده ای میتواند با تکیه بر کردار حضرت محمد صلی الله علیه وآله، خود را محک زند و بفهمد تا چه اندازه با سیره ایشان فاصله دارد. کردار و گفتار آن حضرت راهگشای هر انسانی است که میخواهد قدم در راه ایشان نهد و خود را به آن بزرگوار نزدیک کند. خداوند در قرآن کریم خطاب به پیامبر اکرم صلی الله علیهوآله میفرماید: "إِنَّکَ لَعَلی خُلُقٍ عَظیمٍ. " (قلم:4)
آنچه از تاریخ، سیره و سنّت پیامبر اعظم صلی الله علیه وآله برای ما یادگار مانده، نشان دهنده آن است که آن حضرت به عنوان همسر و پدر به تمام جنبه های زندگی خانواده توجه داشت. اکنون برآنیم تا شمه ای از رفتار و گفتار پیامبر رحمت را به عنوان الگو و ملاکی برای ارزشهای انسانی تبیین کنیم.
1. توجه به نماز خود و خانواده
----------------------------------
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله، حالت خود را هنگام نماز چنین وصف میکند:
یا أَباذَرٍّ إِنَّ اللّهَ جَعَلَ جَلَّ ثَناؤُهُ قُرَّةَ عَیْنِی فِی الصَّلاةِ وَ حَبَّبَها إِلَیَّ کَما حَبَّبَ إِلَی الْجائعِ الطَّعامَ، وَ إِلَی الظَّمْآنِ الْماءَ وَ إِنَّ الْجائعَ إِذا أَکَلَ الطَّعامَ شَبِعَ وَ الظَّمْآنَ إِذا شَرِبَ اَلْماءَ رَوِیَ، وَ أَنَا لاأَشْبَعُ مِنَ الصَّلاةِ.1
خداوندی که بلند مرتبه است، نور چشم و دیده مرا در نماز قرار داد و آن را محبوب من گردانید؛ همچنان که غذا را محبوب گرسنه و آب را محبوب تشنه [با این تفاوت که] گرسنه هرگاه غذا بخورد، سیر شود و تشنه هرگاه آب بنوشد، سیراب گردد، ولی من از نماز سیر نمیشوم.
پیامبر اسلام به دستور الهی، خانواده خود را به نماز سفارش میکرد: "وَ أمُرْ أَهلَکَ بِالصَّلوةِ وَاصطَبِر عَلَیها؛ و کسان خود را به نماز فرمان ده و خود بر آن شکیبا باش. " (طه: 132) هنگام مشکلات و سختیها نیز خانواده خود را به خواندن نماز فرامیخواند. ایشان با این کار میخواست توجه آنها را به سوی خداوند قادر جلب کند:
کانَ النَّبِیُّ إِذا أَصابَتْ أَهْلَهُ خَصاصَ نادی أَهْلَهُ یا أَهْلاهْ صَلُّوا صَلُّوا.2
هرگاه سختی و مشکلی برای خانواده پیامبر رخ داد، آن حضرت خانواده خود را ندا میداد: "نماز بخوانید، نماز بخوانید ". بقیه در ادامه مطلب
ادامه مطلب...