قلیان؛ سمی نامریی نه یک تفریح
بر اساس این باور غلط، متاسفانه قلیان کشیدن نه تنها در برخی خانواده ها جزو مواد مخدر محسوب نمی شود بلکه حتی یک تفریح و سرگرمی خانوادگی محسوب می شود.
این در حالی است که قلیان یکی از مواد دخانی اعتیاد آور است که آسیب بسیاری به سلامت افراد وارد می کند و دود ناشی از سوختن تنباکو سرطان زا است و آب موجود در قلیان نیز موجب تصفیه و ایجاد محافظت در مقابل این دود نمی شود.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، سالانه پنج میلیون نفر به دلیل مصرف دخانیات از جمله قلیان در دنیا می میرند.
مواد سمی قلیان نه تنها کمتر از سیگار نیست بلکه بعضی مواد سمی خطرناک در دوده آن از جمله قیر یا روده ( سرطان زا) ، منوکسید کربن (آلاینده) و نیکوتین ( ایجاد کننده وابستگی) از سیگار بیشتر است.
وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی نیز در گزارش هایی اعلام کرده است که بر اساس بررسی ها، با مصرف قلیان بیش از 600 ماده سمی و مهلک وارد ریه فرد مصرف کننده و اطرافیانش می شود.
برخی پزشکان نیز هشدار می دهند مقدار تنباکوی مصرفی در یک وعده قلیان معادل مصرف 20 تا 50 نخ سیگار است .
دکتر" حسن آذری " عضو کمیته کشوری مبارزه با دخانیات در این زمینه به خبرنگار اجتماعی ایرنا می گوید: قلیان کشیدن حجم تنفسی بدن را کاهش می دهد و مواد سمی ناشی از نوع توتون و تنباکوی قلیان، سلامت افراد را با خطر روبرو می کند.
وی ادامه می دهد: این ترکیب به علت حرارت زیاد، موادی را وارد بدن می کند که عوارض ناگواری برای انسان در پی دارد .
آذری می افزاید: شخص مبتلا به بیماریهای مختلف ریه اگر به قلیان کشیدن ادامه دهد، بدون شک مبتلا به سرطان های ریه و دستگاه تنفسی خواهد شد.
وی درباره افزودن اسانس به اکثر تنباکوهایی که در سال های اخیر وارد بازار شده است، اضافه می کند: این اسانس ها علاوه بر تحریک دستگاه تنفسی موجب حساسیت و آلرژی می شود و سرفههای مزمن همراه با خلط را برای فرد همراه دارد.
آذری تصریح می کند : برخی مردم تصور می کنند که اگر دود قلیان وارد ریه نشود و فقط از راه دهان خارج شود، آسیبی به ریهها وارد نمی شود چون دود از طریق مخاط دهان و حنجره جذب بدن می شود و آثار سوء خود را می گذارد.
به گفته وی، این در حالی است که اطرافیان مصرف کنندگان قلیان نیز که در معرض دود قرار می گیرند در طولانی مدت دچار عوارض آن خواهند شد.
مسوول دبیرخانه کنترل دخانیات وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: کشیدن قلیان به دلیل وجود ترکیبات شیمیایی زیاد اثرات مخرب تری در مقایسه با سیگار بر روی سلامتی مصرف کنندگان می گذارد.
" خدیجه محصلی " ادامه می دهد: کشیدن تنباکو از طریق آب، مواد شیمیایی سرطان زای آن را تصفیه نمی کند و این دود می تواند بیش از دود سیگار اثر مخرب تری بر ریه و قلب داشته باشد.
وی با بیان اینکه دود قلیان وقتی استنشاق می شود، ریه ها را نمی سوزاند ، می گوید: تنباکوی قلیان مانند تنباکوهای معمولی حاوی نیکوتین است و از نظر میزان مواجهه و استنشاق دود، هر فرد مصرف کننده قلیان در هر وعده معادل 100 نخ سیگار، دود دریافت می کند.
به گفته وی، اکنون وزارت بهداشت پیشنهادی را درباره ممنوعیت عرضه قلیان در سفره خانه های قدیمی و اماکن عمومی به دولت ارایه داده است که منتظر نتیجه آن هستیم .
حال، باید دید مسوولان حوزه سلامت و بهداشت علاوه بر ممنوعیت عرضه قلیان در اماکن عمومی، چه تدابیری را برای زدودن باورهای غلط در برخی خانواده ها
خواهند اندیشید چرا که به گفته پزشکان، این باورها را تنها از طریق ارائه برنامه های آموزشی مناسب و بیان مضرات قلیان می توان تغییر داد.