شاهزاده سلطان بن عبدالعزیز ولیعهد، نایب رئیس هیئت وزراء، وزیر دفاع و هواپیمایی و بازرس کل عربستان سعودی، پانزدهمین فرزند "عبدالعزیز آل سعود"، بنیانگذار عربستان جدید است.
بیوگرافی
وی برادر ناتنی "ملک عبدالله بن عبدالعزیز آل سعود"، پادشاه کنونی عربستان سعودی است که خود در بیمارستانی در ریاض به دلیل وخامت حال و کهولت سن بستری است.
سلطان بن عبدالعزیز در 5 ژانویه 1931 میلادی در شهر ریاض متولد شد و مادرش شاهزاده «حصه بنت احمد بن محمد السدیری» است.
پستها و مناصب
سلطان بن عبدالعزیز در سال 1947 به عنوان حاکم ریاض منسوب شد. در 1953 وزیر کشاورزی و دو سال بعد وزیر ارتباطات شد.
در سال 1962 "ملک فیصل" وزارت دفاع و هواپیمایی را به سلطان بن عبدالعزیز سپرد. او در این مقام به توسعه ارتش و نیروی دریایی و هوایی عربستان سعودی پرداخت.
ابتلا به سرطان
در سال 2004 تشخیص داده شد که سلطان بن عبدالعزیز به سرطان روده بزرگ مبتلاست و از این رو عملهای جراحی متعددی بر روی او انجام شد.
بار دیگر و در سال 2009 گزارش شد که ولیعهد بشدت بیمار است و چندین ماه در بیمارستانی در شهر نیویورک بستری شد
وی پس از مرگ برادرش فهد بن عبدالعزیز، و از تاریخ اول اوت 2005 به ولیعهدی عربستان منصوب شد.
مهمترین فرزندان ولیعهد
پسر او، شاهزاده "بندر بن سلطان" معروف است که سفیر پیشین عربستان سعودی در آمریکا بود و دیگر فرزندش شاهزاده "خالد بن سلطان" یکی از فرماندهان ارشد نظامی در جنگ خلیج فارس در سال 1991 بود.
مرگ ولیعهد و شدت یافتن جنگ قدرت در عربستان
بیشک مرگ ولیعهد جنگ قدرت تازهای در عربستان سعودی به راه خواهد انداخت. بویژه آن که موضوع جانشینی و ولیعهدی در عربستان با دیگر کشورهای سلطنتی دنیا تفاوت دارد، زیرا عبدالعزیز بن سعود (بنیانگذار حکومت فعلی) سنتی را بنیان گذاشت که براساس آن سلطنت از برادر به برادر برسد؛ نه از پدر به پسر.
در واقع عبدالعزیز بن سعود مقرر کرد، در صورت زنده بودن پسرهایش هیچکدام از نوههایش نمیتوانند به حکومت برسند. این سنت تا امروز حفظ شده و پادشاهی عربستان به پسران عبدالعزیز رسیده است.
گزینههای جانشینی برای ولایت عهدی
در حال حاضر که ولیعهد عربستان و بزرگترین پسر عبدالعزیز- پس از عبدالله - سلطان بن عبدالعزیز به علت سرطان در گذشته است، بزرگترین پسر باقی مانده از عبدالعزیر، "نایف بن عبدالعزیز" است.
نایف که از سال 1975تاکنون وزیر کشور عربستان بوده، در حال حاضر معاون دوم ملک عبدالله است، یعنی فرد دومی که از نظر سنتی پس از سلطان بن عبدالعزیز باید پادشاه عربستان شود. غربیها بیشتر ترجیح می دهند، نایف پس از ملک عبدالله به قدرت برسد.
اما در این میان هیچگاه نمیتوان از نقش "بندر بن سلطان" غافل شد. بندر بن سلطان که سالها سفیر عربستان در آمریکا بود، پس از مرگ فهد و به قدرت رسیدن عبدالله به ریاست شورای امنیت ملی عربستان رسید، اما از پست جدید خود راضی نیست و خواهان سهم بیشتری از قدرت است.
همچنین نمیتوان "سلمان بن عبدالعزیز" (حاکم مکه) را نیز از نظر دور داشت که از قدرت سنتی بسیاری میان خاندان سعود برخوردار است.